Observatoriet

62cm diameter teleskop
62cm diameter teleskop

Observatoriets kuppel er fire meter i diameter. Den er produsert av ScopeDome i Slupsk, Polen. Kuppelen er utformet for å maksimere stivhet og styrke.

 

Kollisjonsfare

Rotasjonssentrum av monteringens RA- og DEK-aksene er plassert 20 cm under kuppelens krumningssentrum. Dette er nødvendig for å unngå kollisjon mellom utstyr montert på primærfokus og motoren i taket.

 

urns and plants
En ring av betongblokker hever terrenget til sitt opprinnelige nivå.

Terrenget

En ring av betongblokker hever terrenget til sitt opprinnelige nivå. Dette gjør at inngangsdøren er under bakkenivå. Dette ble gjort for å senke bygningens høyde til 3,6 meter, altså 40 cm under maksimum tillatt høyde.

Foundation
Ringmuren består av buet Leca®. Utvendig radius er 175 cm.

Ringmuren består av buet Leca® som har en ytre diameter på 3,5 meter. Dette er presis samme diameter som ScopeDomes rotatsjonsring, så buet Leca® passer perfekt til denne ScopeDome-modellen.

 

Utvendige og innvendige flater må pusses for at grunnmuren blir vann- og værtett.

Teleskopet

Klikk for å førstørre.
Ser dette ut som et stillas? Slik ser alle store teleskoper ut: to speil holdt parallelt omkring sine optiske akser av, hva ellers? - trekanter.

Med sin diameter på 62 cm blir dette det største optiske teleskop i Norge ved ferdigstillelse i 2023. Williams sliper og figurerer det 62 cm parabolske hovedspeil og 20 cm hyperbolsk sekundært speil selv. Den tyske ekvatoriale monteringen (DDM160) og gittertubus med primærfokus-flatfelts korreksjon, er laget av Astrosysteme Austria (ASA) nær Freistadt, Austria.

For å få tilgang til primærfokus, er sekundærspeilet avtagbart. En Apogee U16M og filterhjul er montert på en Wynne-korrektor.
For å få tilgang til primærfokus, er sekundærspeilet avtagbart. En Apogee U16M og filterhjul er montert på en Wynne-korrektor.

Tubus

Gittertubusen er produsert av Astrosysteme Austria (ASA) nær Freistadt, Østerrike. Den er konstruert av pulverlakkert firkantstål (buret til primærspeil) og karbonfiber. Huset til sekundærspeilet og korreksjonsoptikken er laget av CNC-dreid aluminium.

 

To teleskoper i ett

Teleskopet er en klassisk Cassegrain. Optikken består av et 62 cm diameter parabolsk hovedspeil og et 20 cm diameter, hyperbolsk sekundært speil. 

 

I tillegg til Cassegrain-fokus (f10,4), kan kameraer også monteres på primærfokus (f3,4). Korreksjonsoptikk levert av ASA produserer et flat fokusplan som dekker hele billedflaten (1359 mm2) i en KAF-16803 CCD-detektor. Dette er montert i en Apogee Alta U16M CCD-kamera, nedkjølt til 40 minusgrader.

 

For å få tilgang til primærfokus, er sekundærspeilet avtagbart. En flatfeltskorrektor er innebygget i sylinderen bak sekundærspeilet. Korrektoren produserer et flat fokusfelt på 60 mm diameter. Astrokameraet Apogee U16M og filterhjul er montert på primærfokus.

 

Primærspeilet

Primærspeilet er støpt i Schott Borofloat-glass av av Dream Cellular. Det har et ribbedesign som maksimerer stivhet og reduserer massen til bare 17 kg.

 

Historie (alt er gjort med speil)

Alle store astronomiske teleskoper bygget etter 1900 bruker speil, istedenfor linser, til å samle inn lys. De fleste store speilteleskoper er bygget etter Cassegrain-konfigurasjonen. Et konkavt speil (objektivet, eller primærspeilet) samler lyset, og et mindre, konvekst speil forlenger brennvidden og plasserer fokusplanet bak primærspeilet.

 

Cassegrain-teleskopet er oppkalt etter Laurent Cassegrain, som ble født nær Chartres omkring 1629. Cassegrain var både prest og lærer, og holdt naturvitenskapsundervisning ved Collège de Chartres, som var en lycée, det vil si et gymnasium eller videregående skole. Konseptet til Cassegrain-teleskopet ble først publisert 25.april 1672, i tidsskriftet Recueil des mémoires et conférences concernant les arts et les sciences.